Sunday 22 June 2014

Duna Craft Shortbread

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian biskut raya yang ke empat.
Semuga dipermudahkan yang ingin mencuba.

Bahan:

Mentega /marjerin      250gm
Gula kastor                    120gm
Tepung serba guna     250gm (tapis)
Tepung beras                120gm (tapis)

Sedikit gula kastor untuk ditaburkan pada biskut sebagai perhiasan.

Cara:

Pukul mentega dan gula hingga putih dan ringan.

Masukkan kedua-dua jenis tepung sedikit-sedikit hingga sebati dan menjadi doh.

Bentukkan doh ikut citarasa sendiri. Susun pada dulang pembakar yang telah digriskn dengan mentega atau shortening. Kemudian taburkan  dengan gula kastor .

* cookies ini tidak perlu di susun  jarak sangat sebab ia kekal dengan size asal sebelum dibakar.

Bakar pada suhu 180°c selama 15 - 20 minit sehingga nampak keperangan.

Biarkan sejuk seketika sebelum disimpan.

Untuk perisa lain:

Tambah 2 sk (tsp) parutan kulit oren atau lemon, untuk perisa oren atau lemon.  Atau,

Gantikan 3 sb (tbsp) tepung gandum  kepada serbuk koko untuk  menjadikan  Shortbread Coklat. Atau,

Tambah 1sb(tbsp)  kopi segera kepada campuran mentega dan gula  untuk menjadikan  Shortbread Mocha.

SELAMAT MENCUBA.
Mudah dan emm...

Saturday 21 June 2014

Cip coklat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian biskut raya ketiga.
Semuga dipermudahkan yang ingin mencuba.

Bahan:

Mentega                       340gm
Gula kastor                  240gm
Gula perang                 200gm
Telur size A                  4 biji
Cip coklat                     120gm
Coklat masak              500gm (cincang kasar).
Oatmeal                        370gm (kisar halus)
Tepung serba guna    520gm
Garam                             1sk (tsp)
Baking powder             2 sk (tsp)
Baking soda                  2 sk (tsp)
Vanila                              2 sk (tsp)
Kekacang                       300gm (cincang).
Kacang yang di guna ikut suka ye. Cth: badam, pecan, walnut.

Cara:

Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. 

Masukkan telur satu persatu diikuti dengan vanilla. Kemudian masukkan  sedikit-sedikit (tepung, baking powder, baking soda yang telah ditapis), garam dan oatmeal. Gaul sehingga rata. 

Akhir sekali, masukkan coklat masak, coklat chip dan kekacang. Kaup balikkan sehingga mnjadi doh.

Sudukan doh ikut size disukai, ( pastikan size yang hampir sama),  keatas dulang yang telah di gris dengan mentega atau shortening. Jarakkan susunan lebih kurang 2 inci diantara cookies. 

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu, dengan suhu 170-180° anggaran masa lebih kurang 15 minit (bergantung pada oven masing-masing). 





   


Tart Nenas

Assalamualaikum w.r.t. dan salam sejahtera.

Perkongsian kedua biskut raya dari DCK.
Semuga dipermudahkan yang ingin mencuba.

Bahan-bahannya:

Tepung serbaguna   380gm
Mentega                       250gm
Kuning telur                  1 biji
Garam                             1 sk (tsp)
Gula kastor                  50gm
Tepung jagung            20gm
Tepung kastard           10gm
Jam Nenas (untuk isi dalam tart).

Cara-cara membuatnya:

1. Pukul telur dan gula hingga putih dan halus.
2.  Masukkan kuning telur hingga sebati,
3. Akhir sekali masukkan  semua jenis tepung (yang telah di tapis) dan
      garam. Gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
4.  Bulatkan atau bentukkan doh mengikut  kesukaan anda.
  
Selamat mencuba.
Mudah  je kan..