Sunday 22 June 2014

Duna Craft Shortbread

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian biskut raya yang ke empat.
Semuga dipermudahkan yang ingin mencuba.

Bahan:

Mentega /marjerin      250gm
Gula kastor                    120gm
Tepung serba guna     250gm (tapis)
Tepung beras                120gm (tapis)

Sedikit gula kastor untuk ditaburkan pada biskut sebagai perhiasan.

Cara:

Pukul mentega dan gula hingga putih dan ringan.

Masukkan kedua-dua jenis tepung sedikit-sedikit hingga sebati dan menjadi doh.

Bentukkan doh ikut citarasa sendiri. Susun pada dulang pembakar yang telah digriskn dengan mentega atau shortening. Kemudian taburkan  dengan gula kastor .

* cookies ini tidak perlu di susun  jarak sangat sebab ia kekal dengan size asal sebelum dibakar.

Bakar pada suhu 180°c selama 15 - 20 minit sehingga nampak keperangan.

Biarkan sejuk seketika sebelum disimpan.

Untuk perisa lain:

Tambah 2 sk (tsp) parutan kulit oren atau lemon, untuk perisa oren atau lemon.  Atau,

Gantikan 3 sb (tbsp) tepung gandum  kepada serbuk koko untuk  menjadikan  Shortbread Coklat. Atau,

Tambah 1sb(tbsp)  kopi segera kepada campuran mentega dan gula  untuk menjadikan  Shortbread Mocha.

SELAMAT MENCUBA.
Mudah dan emm...

No comments:

Post a Comment