Saturday 21 June 2014

Cip coklat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian biskut raya ketiga.
Semuga dipermudahkan yang ingin mencuba.

Bahan:

Mentega                       340gm
Gula kastor                  240gm
Gula perang                 200gm
Telur size A                  4 biji
Cip coklat                     120gm
Coklat masak              500gm (cincang kasar).
Oatmeal                        370gm (kisar halus)
Tepung serba guna    520gm
Garam                             1sk (tsp)
Baking powder             2 sk (tsp)
Baking soda                  2 sk (tsp)
Vanila                              2 sk (tsp)
Kekacang                       300gm (cincang).
Kacang yang di guna ikut suka ye. Cth: badam, pecan, walnut.

Cara:

Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. 

Masukkan telur satu persatu diikuti dengan vanilla. Kemudian masukkan  sedikit-sedikit (tepung, baking powder, baking soda yang telah ditapis), garam dan oatmeal. Gaul sehingga rata. 

Akhir sekali, masukkan coklat masak, coklat chip dan kekacang. Kaup balikkan sehingga mnjadi doh.

Sudukan doh ikut size disukai, ( pastikan size yang hampir sama),  keatas dulang yang telah di gris dengan mentega atau shortening. Jarakkan susunan lebih kurang 2 inci diantara cookies. 

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu, dengan suhu 170-180° anggaran masa lebih kurang 15 minit (bergantung pada oven masing-masing). 





   


No comments:

Post a Comment