Monday 4 November 2013

Perkongsian Kek Coklat

Hari demi hari nak mengisi, tapi ada sahaja benda yang hendak di selesaikan.

Esok kita masuk kalender baru, tahun baru bagi umat Islam. Semuga saya dan yang mengikuti saya dalam blog ini istiqamah dalam apa juga penghijrahan baru kita atau menambah baik lagi apa yang telah diusahakan.

Saling bermaaf-maafan, sentiasa berbaik sangka dan berlapang dada, insyallah menjadikan kita lebih positif.

Em,...Sudah.

Jom layan:

Bahan-bahan:

Telur 5 biji
Gula kastor 150 gm
Ovallet 1 tsp
Vanilla esen 1 1/2 tsp
Tepung gandum  110 gm
Cocoa powder  20gm
Minyak jagung / mentega(cairkan) 80gm

Cara-caranya:

Sediakan loyang  8" x 8". Dasarnya di letakkan kertas minyak, disapukan dengan sedikit mentega.

Telur, gula dan ovallet di pukul hingga kembang (kira-kira 15min).
Ketika itu bolehlah terus masukkan vanilla.

Tepung dan koko gaul bersama, kemudian masukkan kedalam adunan telur tadi.

Akhir sekali baru masukkn minyak jagung.

Siap untuk di bakar selama kira-kira 40 minit dengan 200°, bergantung kepada oven.

Untuk Coklat Ganache:

Whipping cream 112 gm
Coklat masak 280gm
Mentega  3/4 tbsp

Cairkan semua bahan dengan cara double boil.

Setelah cair, bolehlah di mandikan keatas kek yang telah sejuk tadi.

SELAMAT MENCUBA.

 

No comments:

Post a Comment