Kesempatan lagi dapat berkongsi di blog ini. Alhamdulillah.. Sambil-sambil santai ni, bolehlah mengetuk jari untuk perkongsian ini. Bila teringat sahaja berkongsi ilmu membawa banyak kebaikan, subhanallah.... timbul kesegaran pada diri ini.
Apa yang hendak saya kongsi ini sangat MUDAH tapi emmm...
Pada yang baru hendak berjinak-jinak ke dapur, eloklah mencuba. Ingatlah, tanpa bermula, tiadalah akhirnya. Tidak mahu mencuba, sampai bila pun kita akan menjadi tidak.........
Jom layan....
Bahan-bahannya:
Ayam sekilo (perapkan dalam 30min)
Bahan perapan:
Halia - kira-kira sebesar ibu jari
Serbuk kunyit atau kunyit sebesar 1/2":
Garam secukup rasa
Kesemua bahan ditumbuk dan di gaul pada ayam
Gorengkan semua ayam yang telah diperapkan tadi.
Untuk kuahnya:
Cili kering 15 batang (di kisar)
Bawang merah 10 ulas *
Bawang putih 4 ulas *
Halia kira-kira 1" *
*Kisar serentak.
Kayu manis 1/2"
Bunga lawang sekuntum
Cengkih 3 b iji
Secawan air
Sos cili 1/2/ cawan
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama rempah tumis, sehingga naik aromanya. Baru masukkan cili kisar. Biarkan sehingga nampak pecah minyak..Kemudian, baru masukkan pula sos cili dan air. Biarkan sehingga mendidh baru masukkan ayam.
Kecilkan api, sambil masukkan perasa, gula dan garam.
Biarkan api kecil seketika dalam 5 minit sebelum menutupkan api.
SELAMAT MENCUBA. Mudahkan???
No comments:
Post a Comment